sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Kurssi puolivälissä – tilannekatsaus

Sosiaalisen median kurssi on edennyt puolivälin etapille. Olemme tutustuneet sosiaaliseen mediaan ilmiönä ja siihen liittyviin käsitteisiin. Nettitaidoista ja bloggaamisesta on ollut puhetta. Vielä on käsittelyssä wikimaailma ja siitä, miten some tukee yhdessä oppimista ja työskentelyä. Kurssin lopulla saamme myös blogivieraita kertomaan omasta suhteestaan sosiaaliseen mediaan.

Tähän mennessä on tehty neljä tehtävää:
  • Ensimmäinen tehtävä: Jokainen on luonut oman tai ryhmäblogin ja kirjoittanut ensimmäisen pohdinnan sosiaalisen median jostakin ilmiöstä.
  • Toinen tehtävä ohjasi tutustumaan sanoihin, joilla sosiaalisen median ilmiöistä puhutaan.
  • Kolmannessa tehtävässä pohdittiin persoonaa verkossa ja nettitaitoja.
  • Neljäs tehtävä koski blogeja. Tehtävää käsiteltiin lähitunnilla, mutta jos et vielä silloin esitellyt mielenkiintoista blogia, etsi esimerkki ja kirjoita siitä tehtävänannon mukaisesti omaan blogiisi.

Puolivälin tehtävä

Olen kommentoinut jokaisen blogiin. Nyt on teidän vuoronne kommentoida. Kommentointi ja keskustelu ovat sosiaalisessa mediassa tyypillinen tapa keskustella ja kehitellä esillä olevia aiheita. Muotoile kommenttisi niin, että siinä on ainakin jokin seuraavista:
  • kysymys, joka kohdistuu blogimerkintään,
  • oma esimerkki blogimerkinnässä käsitellystä aiheesta tai
  • jatkoajatus jostakin blogimerkinnässä esillä olleesta asiasta.
Kommentoi haluamiasi blogeja ja juttuja, vähintään kolmea kirjoitusta. Valitse mielellään eri blogeja. Voit kommentoida tätä minun blogiani. Tämän blogin kupeessa kaikki ryhmän kuusi blogia. Kun olet käynnyt kommentoimassa, kirjoita omaan blogiisi tunnelmia ja ajatuksia siitä:
  • miltä tuntuu kommentoida toisen blogiin (vrt. tilannetta, jossa antaisit palautetta koulukaverisi äidinkielen tehtävään)
  • miltä tuntuu saada kommentteja
  • voit myös kertoa, miltä tuntuu kirjoittaa blogia, jos kukaan ei kommentoi
Sosiaalinen media on viestintää ja vuorovaikutusta. Sosiaalisessa mediassa ensi askeleiden jälkeen ihmiset rohkaistuvat juttelemaan. Peukut ja plussat ovat helpottaneet ensikontaktia. Toisen tuotoksesta voi tykätä klikkaamalla. Sitten onkin jo suurempi askel, kun ryhdytään työstämään yhteisiä tuotoksia. Oppimisen kannalta on yksi askel avata omia ajatuksiaan ja tuotoksiaan toisille, toinen askel antaa ja saada palautetta, reflektoida eli pohtia, mitä tuli tehtyä ja opittua ja kolmas askel ryhtyä tuottamaan yhteisesti sisältöjä, jolloin on yhdistettävä omaa ajattelua toisen ajatteluun. 

Tähän mennessä olette kaikki hienosti saaneet aikaan omat blogit. Olette myös kirjoittaneet kiinnostavista asioista. Kirkkonummen Vuorenmäen koulun rehtori, viestinnän ammattilainen, Esa Kukkasniemi kommentoi tänään Twitterissä sivusilmällä seurattuaan tämän kurssin etenemistä: "Hienoja blogeja teidän kurssilla. Kyllä lukiolaiset osaavat. Täytyy seurailla aina välillä." Olen samaa mieltä. Keskiviikkona juttelemme kurssin lopputyöstä. Hyvä puoliväli, suunta kohti finaalia!


4 kommenttia:

  1. Tämä on niin mielenkiintoinen kurssi! Me lurkitaan täällä Otalammen kasiluokan valinnaiskurssin kanssa tämän tästä ;-) Meidän kurssi on vasta lähtökuopissa osoitteessa http://somekurssi11-12.purot.net/

    VastaaPoista
  2. Ollaan jo puolessa välissä?! Ompa aika mennyt nopeasti. Tähän mennessä kurssi on ollut mielenkiintoinen ja erilainen kuin muut lukion kurssit. Sopivaa haastavuuttakin on ollut, muttei niin hastavaa että olisi tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin. ;)

    Kyselit, että miltä tuntuisi kirjoittaa blogia, jos kukaan ei sitä kommentoisi.. Noh en usko, että se silloin olisi mikään ongelma jos kirjoittaa blogia ainoastaan itseään varten ja pitää sitä jonkinlaisena päiväkirjana, eikä muutenkaa odota että joku seuraisi sitä. Mutta toisaalta, tuntuuhan se hieman hölmöltä kirjoittaa ja ajatella, että "no ei tätä kukaan kuitenkaan lue, joten ihan sama mitä kirjoitan". Ja uskon myös, että osalle kirjoittajista on tärkeää saada palautetta omista kirjoituksistaan ja muutenkin huomata, että jotkut ovat kiinnostuneet blogin sisällöstä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos maininnasta, mutta olen nykyään Kirkkonummen Vuorenmäen koulun rehtori. Mutta kuka nyt noista titteleistä... Hieno blogi teillä!

    VastaaPoista
  4. Avoimuus tarkoittaa sitä, että todennäköisemmin joku korjaa mun mokat eli kiitos! Korjattu on ja ehkä jopa ensi kerralla teen erilaisen virheen :D

    VastaaPoista