keskiviikko 17. elokuuta 2011

Tervetuloa tutkimaan sosiaalista mediaa

Tämä sosiaalisen median lukiokurssi on ensimmäinen Karhulan lukiossa. Teemme oman näköisen kurssin, vaikka pohjat onkin jo luotu kahden vuoden ajan Hämeenlinnassa ja Turussa. Ensimmäisen tapaamisen tavoite on ottaa tuntumaa aihepiiriin, keskustella ennakkotiedoista ja omista kiinnostuksen kohteista. Tutustu kurssin aineistowikissä olevaan kurssikuvaukseen.

En pääse ensimmäiselle oppitunnille paikan päälle. Tällä kurssilla teillä onkin kaksi opettajaa, oman koulun opettaja ja minä. Olen itsekin ollut Karhulan lukiossa 2001-2003 opettajana. Nyt olen mukana siksi, että vedän avoimen oppimisen ja avointen oppimisverkostojen kehittämishanketta. Työpaikkani on netti ja Suomen eOppimiskeskus ry. Asun Miehikkälässä, opiskelen Tampereen yliopistossa informaatiotieteen yksikössä ja teen gradua nettifasilitoinnista. Lukion aineenopettajana olin Kotkassa 9 vuotta ja siitä ajasta myös 6 vuotta opona aikuislukiossa.

Tämä kurssi on alkujaan laadittu opiskelutaitojen näkökulmasta, sillä sosiaalinen media työtapoineen antaa paljon eväitä tehokkaisiin yhteisöllisen oppimisen toteutuksiin. Varsinkin jatko-opinnoissa ja työelämässä tällä kurssilla opiskeltavista asioista on paljon hyötyä.

Viime kesän aikana sosiaalinen media oli esillä moneen otteeseen, muun muassa Googlen uudesta yhteisöpalvelusta, Google+:sta kohistiin paljon, vaikka palvelu on vasta esitestausvaiheessa. Vihapuheista kirjoiteltiin myös ja pohdittiin sosiaalisen median roolia ääriaatteiden kehittymisessä ja levittäytymisessä.

Luo oma tai pariblogi tälle kurssille:

Kurssin aluksi on hyvä tutustua sekä sosiaalisen median sovelluspalveluihin että ilmiöön itseensä. Sosiaalisen median ympäristöistä Facebook lienee kaikille tuttu. Opiskelun näkökulmasta kuitenkin blogit ja wikit ovat käyttökelpoisimpia. Siksi jokainen kurssilainen perustaa joko yksin tai parin kanssa oman valintansa mukaisen blogin. Wiki tulee meille tutuksi kurssin oppisisältöjen julkaisu- ja tuotantoympäristönä.

Jos et ole koskaan ennen luonut omaa blogia, tutustu blogipalvelun omiin ohjeisiin. Voit valita haluamasi blogipalvelun ja jos haluat työskennellä mobiililaitteella, voit myös luoda mobiiliblogin. Mobiililaitteita ovat kannettavat tietokoneet, älypuhelimet tai tabletit, jolla ei ole vielä kunnon suomalaista nimeä. Jos blogin perustaminen tuottaa hankaluuksia, voin tulla perjantain tunnille opastamaan.

Toimintavarmoja blogipalveluita ovat:

Pari vinkkiä blogin perustamiseen:
  • Voit käyttää lempinimeä.
  • Jos laitat profiilikuvasi näkyviin, voit itse harkita, haluatko laittaa tunnistettavan kuvan.
Puhumme kurssilla vielä myöhemmin persoonasta verkossa ja verkkoidentiteetistä.

Blogiin jokainen tekee yksin tai parin kanssa kurssitehtäviä. Kommentoimme myös toistemme tekstejä ja samalla opettelemme ilmaisutaitoja avoimessa verkossa. Blogiin voi tekstin lisäksi laittaa kuvia, videoita ja ääntä (varsinkin Posterous on hyvä blogipalvelu multimediabloggaamiseen eli äänen ja videoitten julkaisemiseen). Kurssin aikana tutustumme tekijänoikeuksiin ja lisensseihin ja siihen, mitä blogissa tai muualla sosiaalisen median kanavissa saa julkaista.


Ensimmäinen blogitehtävä:

Osa 1: Lähetä lomakkeella blogisi osoite minulle. Samalla lomakkeella voit myös kysyä apua, jos blogin luominen tai ensimmäisen tehtävän tekeminen jumittaa.

Osa 2: Valitse jokin alla olevista teemoista ja lisää ensimmäinen blogimerkintä, jossa käsittelet valitsemaasi teemaa vähintään kahdesta näkökulmasta, esimerkiksi hyvä-huono, hyöty-haitta, ennen-nyt tai nyt-tulevaisuudessa. Blogimerkinnän tulisi olla valmis maanantaina 22.8.

Esimerkiksi jos sinua kiinnostaa sosiaalisen median suhde mainontaan ja markkinointiin, voit kirjoittaa vaikkapa siitä, miten yritykset mainostivat ja markkinoivat tuotteitaan ennen sosiaalista mediaa ja mitä uusia mainonnan ja markkinoinnin muotoja sosiaalinen media on tuonut tullessaan.

Lähdeaineistona: Sosiaalinen media Wikipedian artikkeli suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi sekä Tietokone-lehden tuoreimman numeron juttu Sosiaalisen median sankarit (Antti Tuurala, Tietokone 7/2011, s. 42 - 47).

Teemoja, joista voit valita (voit myös keksiä oman teemasi), voit itse lisätä tai muuttaa rajausta:
  1. Wikipedia, verkkoyhteisön tuottama tietosanakirja
  2. Facebook-pelit
  3. Harrasteblogit
  4. YouTube ja videoitten remiksaus
  5. Twitter ja politiikka
  6. Spotify (tms.) ja yhteisöllinen musiikin kuuntelu
  7. IRC-Galleria ja valokuva identiteettiä rakentamassa
  8. Kuntoilu ja sosiaalinen media (esim. HeiaHeia tai Endomondo)
  9. Kirjan ystävät sosiaalisessa mediassa (esim. kirjailija-blogit tai Library Thing)
  10. Valokuvaaminen ja sosiaalinen media (esim. Facebookin valokuvakansiot, Flickr tai Picasa)
  11. Sarjakuvablogit

5 kommenttia:

  1. Onko näitä blogitekstejä ja erityisesti tehtäviä mahdollista hyödyntää omalla kurssilla jollakin CC-lisenssillä?

    VastaaPoista
  2. Hei kiitos kysymästä. Sen verran oli viime viikolla haipakkaa, että jäi lisäämättä tähän blogiin lisenssi, laitan sen nyt heti. Sekä blogi että kurssiwiki julkaistaan lisenssillä CC BY_SA 3.0 eli kyllä saa hyödyntää: lisenssäillä saa jakaa eli kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta sekä remiksata eli valmistaa muutettuja teoksia ja käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ehtona lähteen mainitseminen ja julkaiseminen samalla lisenssillä.

    VastaaPoista
  3. Nöyrät kiitokseni. :) Meillä on some-kurssi alkamassa Reisjärven Kr. Opistolla.

    VastaaPoista
  4. Hei kiva kuulla, laita linkkiä teidän kurssista ja tänne saa myös rohkaista opiskelijoita seuraamaan ja kommentoimaan.

    VastaaPoista