maanantai 22. elokuuta 2011

Sanastoharjoitus

Tustumme ilmiöön sosiaalinen media. Kurssiwikissä laajemmin, tässä lähinnä juttua sanoista. Sosiaalinen media on poikinut vinkeän joukon uusia sanoja. Osa on omaksuttu sellaisenaan suomen kieleen, osa muunneltu ja joitakin kotoutettu omaperäisemmin. Sanojen takaa avautuu mielenkiintoinen maailma, mutta kuten aina, vaivaa täytyy nähdä.

Kuva: Markus Angermeier (klikkaa kuvaa, pääset lähteeseen)

Kun itse aikoinani sukelsin blogosfääriin, sain tankata sanastoa kuin kielikurssin aloittelija. Kirjoitin, kuinkas muuten, blogiin itse itselleni antamaani kotitehtävää blogimaailman käsitteistä ja samalla ilmiökin tuli tutuksi. Nyt on hauska poimia sanastoharjoituksesta esiin vaikkapa se tieto, että suomeksi weblog käännettiin blogi, weblogi, verkkoloki, verkkopäiväkirja, nettipäiväkirja tai nettis ja blogimerkinnöille annettiin sellaisia nimiä kuin postaus, juttu, lastu, päre, merkintä tai kirjoitus. Nykyisin näkee blogimerkinnästä käytettävän myös (virheellisesti) nimitystä blogi.

Monet nettiin liittyvistä käsitteistä ovat kuvaneet tiettyä kehitysvaihetta. Esimerkiksi uudesta mediasta ja web 2.0:sta puhuttiin vielä muutama vuosi sitten paljon. Nyt nämä ilmaukset ovat lähes tyystin kadonneet. Mielenkiintoinen katsaus lähimenneisyyteen avautuu kirjasta Funetista Facebookiin – Internetin kulttuurihistoria (Saarikoski, Suominen, Turtiainen & Östman, Gaudeamus 2009).

Monet sosiaalisen median kätevistä ja käyttökelpoisista toiminnoista ovat olleet tarjolla vuosikausia, mutta edelleen vähemmistön tuntemia. Opiskelu- ja työkäyttöä ajatellen syötteet, syötteenlukijat ja sosiaaliset kirjanmerkit ovat harmillisen tuntemattomia – ne nimittäin sujuvoittavat ajankäyttöä ja informaation käsittelyä.

Sosiaalisen median sanastoon tutustujalle suosittelen:
>> sanastokooste LeMill-palvelussa
>> Kielipoliisin sana viikonvaihteeksi
>> Sanastokeskus TSK Sosiaalisen median sanasto 2010 ja hakupalvelu (katso myös hakemisto)
>> Wikipedian englanninkielinen blogisanasto
>> Kokeile, miten monta käsitettä tunnistat netin kulttuurihistorian aikajanalta poimituista.

Historiallista syvyyttä aihepiiriin saat lukemalla pioneeriblogeja. Kiinnitä huomiota sanastoon. Suomalaisen sosiaalisen median kartalta kannattaa tutustua mm. seuraaviin blogeihin: Kari A. Hintikan Matrixx, Tuija Aallon Tuhat sanaa, Kari Haakana sekä Sami Köykän ja Riitta Santala-Köykän Pinseri. Kaivele esiin vanhoja merkintöjä. Niihin pääset blogien sivupalkista löytyvästä arkistosta.

Tehtävä: Poimi sanastoista tai blogeista jokin itseäsi houkutteleva käsite ja etsi siitä lisätietoa. Kirjoita blogiisi sananselitys. Voit myös keksiä itse jonkin uudissanan kuvaamaan jotain sellaista sosiaalisen median asiaa tai ilmiötä, jolle ei vielä ole nimeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti