Tutustumme blogosfääriin yhteisen nuuskinta ja ihmettelyharjoituksen avulla. Tehtävän tulokset kootaan yhteiseksi esitykseksi.
Blogitehtävä
Etsi blogihakupalvelun avulla yksi blogi, joka kuvaa mielestäsi kiinnostavalla tavalla blogia ilmiönä. Lähetä löydöksesi palautelomakkeella: linkki ja perusteluita, mikä löytämässäsi blogissa on kiinnostavaa. Kokoan blogiesimerkeistä esityksen (linkki esitykseen tulee tähän).
Blogihakupalveluita esim.:
Käytä valintakriteerinä jotain seuraavista:
Käytä valintakriteerinä jotain seuraavista:
- aihepiiriltään läheinen
- sisällöllisesti kiinnostava
- erikoinen, mielenkiintoinen toteutustapa
- visuaalisesti jännittävä
Tutki sitten blogia alla olevien vihjeiden vulla. Vastaa lyhyesti kysymyksiin:
- mikä tekee blogista mielenkiintoisen?
- mitä erityistä blogiin liittyy?
- kenelle blogi on suunnattu?
- millä tavoilla blogi toimii vuorovaikutuksen kanavana?
- minkä ominaisuuden voisit kopioide omaan blogiisi?
Laitan tänne talteen opiskelijablogeihin laittamani kommentit. Tässä ensimmäinen:
VastaaPoistaBlogien yksi alamuoto ovatkin matkablogit. Hyvä tapa kirjoittaa matkaraporttia kotiväelle, jakaa kuvia. Se, että kirjoittaa joka päivä, takaa, että tunnelmat säilyvät. Jälkikäteen muistellen tekstistä tulisi toisenlainen. Digikuvat ja -videot ovat muuttaneet kuvallista kerrontaa.
Toisaalta aina silloin tällöin muistutellaan siitä, että digitaaliset sisällöt eivät säily vuosisatoja, kuten käsin kirjoitetut kirjeet.
Tiesittekö muuten, että internetissäkin toimii arkisto, jonne säilötään vanhoja verkkosivuja? Yritin etsiä Kotkan vanhoja verkkosivuja, mutta kaupungin sivuilla onkin ollut arkistointirobottein (eli ohjelmien) kietokoodi, joten Kotkan sivut eivät ole arkistoituneet. Tältä on esimerkiksi näyttänyt YLE:n etusivu vuonna 1996, kun te olitte vielä aika pieniä.
Laitan tänne talteen opiskelijablogeihin laittamani kommentit. Tässä toinen:
VastaaPoistaMuotiblogit ovat maailmalla olleet jo monta vuotta iso juttu. Osa näistä blogeista on sponsoroituja. Silloin, jos bloggaaja ansaitsee bloggaamisesta, nettiverkostot saattavat hylkiä blogia. Juttujen pitäisi toimia, kuten kuvailette, kiinnostavan ja sellaisen, johon voi samaistua ("tavallinen nuori nainen").
Osa muotiblogeista tai paremminkin tyyliblogeista edustaa myös marginaali-ilmiöitä, jotka eivät päädy esimerkiksi muotilehtiin.
Mari Koistinen (joka itsekin on ahkera bloggaaja ja viestinnän ammattilainen) raportoi pari vuotta sitten Mediapäiviltä muotibloggaamisesta käytyä keskustelua.
Paikalla olleilta muotibloggaajilta kysyttiin: Mikä on blogien suosion salaisuus?
He vastasivat:
Vesa: Oon miespuolinen, miehet on harvassa. Oma tyyli, "sataprosenttisesti Silveriä". Kahden vuoden aikana on kokeiltu kaikenlaista. Visuaalinen pointti.
Minttu: Luulen, että iso tekijä on Tukholma, vinkkejä ja raportoitavaa sieltä. Pitkä tausta muotibisneksessä jonkinasteisena ammattailaisena toivottavasti tulee läpi, asiallista ja informatiivisuutta.
Johanna: Blogin pitkä ikä - kun aloitin, ei ollut vielä montaa blogia. Blogia lukiessaan koukuttuu kirjoittajan elämään ja saa vähän tirkistelyä.
Blogit ovat eräs keino viraalimarkkinointiin.
Laitan tänne talteen opiskelijablogeihin laittamani kommentit. Tässä kolmas:
VastaaPoistaVideobloggaaminen onnistuu nykyään esimerkiksi suoraan älykännykällä. Videobloggauksen rinnalle on nykyään noussut suoratoistona eli streamattuna lähetettävä video. Älykännyköillä, tietokoneilla ja täppäreillä (eli iPadilla ja vastaavilla) voi lähettää suoraan live-videota esimerkiksi Bambuser-ohjelmalla. Ahkera suomalainen 71-vuotias streamaaja on Kurre eli Mr Personal EU Kurt Linderoos.