maanantai 22. elokuuta 2011

Mistä löytyy vapaasti käytettäviä kuvia?

Wikiryhmän kanssa kokeilimme kuvan upottamista wikisivulle. Samalla tuli puhetta kuvien muokkaamisesta ja netissä olevien kuvien käyttämisestä. Aarne Hagman on tehnyt tavattoman hyvän koosteen netistä saatavilla olevien kuvien käyttämisestä ja upottamisesta Wikispaces-wikiin. Tämä Aarnen diasarja kannattaa katsoa.

Teoskynnyksen ylittäviä kuvia suojaa tekijänoikeus. Monelle on yllätys, että selittävät piirrokset eivät useinkaan ylitä teoskynnystä (lue lisää Tekijänoikeusoppaan blogista). Valokuvat, ovat lähioikeuden suojaamia ja vaikka ne olisikin laitettu avoimeen verkkon, niitä ei saa ilman tekijän lupaa käyttää. Kaiken kaikkiaan kuvien kanssa on syytä tutustua tekijänoikeuksiin, ks. lisätietoja Tekijänoikeusoppaan blogista. Monet kuvapalvelut ja yksityiset ihmiset tarjoavat kuitenkin vapaasti käytettäviä kuvia.

Creative Commons on lisenssijärjestelmä, jolla sisällön tuottaja ja jakaja voi määritellä, miten muut saavat hänen teoksiaan käyttää. Creative Commons -haun kautta voi hakea muun muassa omilla verkkosivuilla käytettäviä kuvia. Myös Googlen tarkennetulla haulla (kohta: Käyttöoikeudet) voi hakea vapaasti käytettäviä kuvia. Hakutuloksesta on aina hyvä etsiä kuvan tekijän nimi ja laittaa maininta tekijästä sekä lähdesivusta näkyviin.

Tämän kuvan jakoi Emergency Brake (klikkaa kuvaa, pääset alkuperäiseen)
Nina Rantapuu on tehnyt selkeän videon kuvien käytöstä ja julkaissut videon CC-lisenssillä, joten tätä YouTube-videota voi katsoa myös oppitunnilla.



Kuvia voi etsimä mm. näistä lähteistä:

Joskus on myös tarvetta kuvan muokkaamiseen. 
Tässä muutama vinkki. Kuvia voi käsitellä suoraan selaimella toimivilla verkkopalveluilla, kuten:
  • Sumo Paint (suomalainen) 
  • Adobe Photoshop Express Editor  
  • Pixlr 
  • Picmonkey
  • Picasa (osa Googlen valokuvia, kaksi toimintoa eli 1: koneelle ladattava sovellus, joka järjestää tehokkaasti kuvakirjaston ja tunnistaa mm. kasvot ja auttaa nimeämään henkilöitä, sisältää muokkaustoimintoja ja verkkoon jakamisen ja 2: selaimella toimiva Picasa-verkkoalbumi, joka yhdistyy Google+ -verkkopalveluun, valokuvaajien suosiossa, sillä rajaton tallennustila ja lataa kuvat alkuperäisessä koossa, muokkausominaisuuksia)
Muuta hyödyllistä kuvien käsittelyyn:
  • Ilmainen IfranView sovellusohjelma (Windows) avaa lähes minkä tahansa kuvatiedoston (myös muokkausominaisuuksia)  
Sovellusohjelmia (Windows) kuvan editointiin:
Kuvakoon muuttaminen (myös useita kuvia yhdellä kertaa):
Kuvien jakaminen verkkoon:
Osaatko käyttää koneesi leikkaustyökalua? Sillä saat kätevästi ruutukaappauksia tietokoneen näkymästä. Myös Skitch auttaa ruutukaappausten tekemisessä. Lisäksi kuviin voi lisätä tekstejä, nuolia yms. Skitch toimii myös mobiililaitteilla.
Alla Eero Nukarin video-opastus valokuvien sallitusta käyttämisestä koulussa (huomaa, että voit suurentaa videon, vie hiiri videoikkunan alalaitaan):


Maksuttomien kuvien hakeminen verkosta from eerolta on Vimeo.


Oletko löytänyt muita hyviä kuvapalveluita tai kuvankäsittelyn apuneuvoja?

10 kommenttia:

  1. Täältä löytyy muutama linkki metsä- ja luontokuviin:
    http://www.metsavastaa.net/kuva-arkistoja

    VastaaPoista
  2. Myös ArtWeaverista löytyy ilmaisversio ja ihan ok peruskäyttöön: http://www.artweaver.de/.

    VastaaPoista
  3. Windows7:ssä on kiva apuohjelma nimeltä Snipping Tool.
    Silloin kun ei tarvita muuta kuin kuvan rajaus, se on aivan ehdoton.

    Kuvia kannattaa myös ottaa itse!

    VastaaPoista
  4. Hyvä englanninkielinen juttu aiheesta, jossa paljon lisää linkkejä:
    Find free images online: http://heyjude.wordpress.com/find-free-images-online/
    "Images are an important part of the creative side of any teacher’s work. We need to make use of quality image sources that are good, free, and easy to search through. The trick is to know what sources to recommend to students."

    VastaaPoista
  5. Tällaista joskus käyttänyt kuvitukseen: http://sxc.hu/

    VastaaPoista
  6. NASA:n kuvien kohdalle olet merkinnyt: "Public domain eli täysin vapaasti käytettäviä", mutta NASA:n FAQ-sivulla asetetaan kyllä pieniä rajoituksia: http://grin.hq.nasa.gov/faq.html

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentista Pesasa. Linkitänpä viereen ohjesivulle ja muokkaan ilmaisua "täysin vapaasti", joka on epätarkka. Public Domainia ei käytetä Suomessa. Kyse on siis tekijänoikeuksista luopumisesta siinä mittakaavassa kuin se muuten on lain mukaan mahdollista. Yritän pitää tämän ohjeen selkeänä ja ymmärrettävänä. Tyypillisesti tekijänoikeusasioissa aina löytyy hiuksia halottavaksi.

    VastaaPoista
  8. Pond5:n historiallinen Public Domain-kokoelma sisältää 10.000 videoklippiä, 65.000 kuvaa, musiikkia ja äänitallenteita, kaikki ilmaiseksi ladattavissa ja käytettävissä: http://www.pond5.com/fi/free. Viikon ilmainen kuva/video löytyy sivuilta www.pond5.com/fi

    VastaaPoista
  9. Kiitos Anonyymi, tuopa on aarreaitta!

    VastaaPoista