keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Yhteistuottamisen sietämätön keveys

Sosiaalisen median ydintä on yhdessä tekeminen. Kulttuurimme on kuitenkin pitkään tukenut yksinäistä työskentelyä koulussa: opettaja valmistelee tuntinsa yksin, opiskelija tekee läksynsä yksin ja vastaa yksin kokeessa kysymyksiin. Työelämässä asioita tehdään yhä enemmän yhdessä ja tutkimustiimitkin toimivat yhteisöllisesti.

Yhdessä tekeminen ei aina suju eikä se aina ole tuloksellistakaan. Kuitenkin jos monen osaaminen saadaan yhteen, voidaan saavuttaa jotain uutta, opettavaista ja joskus myös yllättävän hienoa. Ensin pitää oppia yhdessä tekemisen taito.

Millaisia esteitä yhdessä tekemiseen on? Miten vapaamatkustajat nakitetaan töihin? Miten oman pään sisäiset esteet raivataan? Kerro kommenttiin kokemuksiasi.

2 kommenttia:

  1. Voipi olla aika ilmeisen tylsä kommentti, mutta ettei vaan unohtuisi se tuttuakin tutumpi esimerkki eli Sometu. Ainakin näin insinöörille ollut melkoinen yhdessä tekeminen yliopisto. Kun kerran on nähnyt, että juttu ihan oikeasti toimii, niin riittää pidemmäksikin aikaa tarmoa kokeilla josko näissä insinöörijutuissakin joskus jotain samanmoista.

    Kuinka temppu tehdään selviää tietysti kurkkaamalla "pikaisesti" sivustolle http://www.sometu.fi/

    VastaaPoista
  2. Insinöörien suunniteluhommissakin yhdessä tekeminen tuottaa tulosta. Mitä paremmin yhteistyö pelaa, sen parempia tuloksia saavutetaan. Harvoin, tuskin koskaan, niin pieniä projekteja onkaan, että yksin niistä selviytyy. Paljon olisi parannettavaa insinöörialoilla yhteistyötavoissa. Sometulla olisi tähän tosiaan paljon annettavaa.

    Tärkeäksi seikaksi nostaisin yhdessä mokaamisen. Jo yksilötasolla virheiden tekeminen on tärkeätä, jotta syntyisi luovia ratkaisuja. Ryhmässä jos joku mokaa, on todennäköisyys huomattavasti suurempi, että se aukaisee toisille ryhmän jäsenille uusia näkökulmia asiaan.

    Mokaamiseen liittyvää häpeän tunnetta pitäisi saada jotenkin häivytettyä. Reaktio kuuluu toki ihmisen luonnolliseen käyttäytymiseen, mutta tunnetta olisi hyvä saada vähennettyä. Ryhmän tulisi olla turvallinen paikka mokata.

    VastaaPoista