Lähden liikkeelle ensimmäisestä. Olen muutamat viimeiset vuodet hyödyntänyt sosiaalisen median välineitä omassa opetuksessani. Seuraava diaesitys (joka toivottavasti näkyy myös tämän sähköpostilla tehdyn linkin kautta) kertoo jotain siitä, millaisia keinoja olen käyttänyt. Esimerkit ovat edellisestä koulustani.
Erilaiset blogialustat ja keskustelupohjat antavat loistavan mahdollisuuden monenlaisille oppimiskeskusteluille. Olen havainnut, että monet oppilaat löytävät sisäisen keskustelijansa sosiaalisen median kautta, kun mielipidettä ei ole pakko sanoa ääneen. Verkko on anonyymimpi ja tarjoaa oivallisen alustan keskusteluille -kunhan tietoturvasta on huolehdittu. Itse käytin Jyväskylän yliopiston ylläpitämää Peda.nettiä. Pidän alustaa varsin riittävänä ominaisuuksiltaan alakouluun. Turvallisuutta taas tuo se, että toimittaja on suomalainen.
Toinen tärkeä tapa hyödyntää sosiaalista mediaa on tutkiva verkko-oppiminen. Tutkivan verkko-oppimisen keinoin tutustuimme mm. suomalaiseen taiteeseen, Afrikkaan jne.
Sosiaalisen median nopeus antaa myös uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi museokäynnin jälkeen oppilaat kertoivat ajatuksiaan valmiiksi annettuihin tehtäviin verkkoon. Näin saimme heti tuoreeltaan ensimmäiset tuntemukset talteen. Seuraavana päivänä koulussa moni ajatus olisi jo kadonnut.
Toinen näkökulma on tietysti opettajan oma kehittyminen sosiaalisen median kautta. Tästä puhutaan usein käsitteellä PLN (Personal Learning Network) tai PLE (Personal Learning Environment). Itse käytän omaan ammatilliseen kehittymiseeni ennen kaikkea Twitteriä. Twitter on ns. mikroblogialusta joka ehkä nykykäytöllä vertautuu enemmän moniin pikaviestimiin kuin blogiin. Ohessa (ikävä kyllä englanniksi) esitys omasta Twitterin käytöstäni:
Twitter antaa lähes loputtomat mahdollisuudet verkostoitua muiden saman alan/ saman henkisten ihmisten kanssa. Heitä mikä tahansa kysymys Twitteriin ja saat hetkessä useita vastauksia. Tämä tietysti edellyttää, että sinua seurataan ja että itse toimit Twitterissä kohtuullisen aktiivisesti. Twitterin kautta sain kutsun tähän teidänkin blogiinne.
Kiitos vielä, että sain jakaa ajatuksiani teille. Toivottavasti niistä oli jotain iloa. Minut tavoittaa nykyään helpoiten kirkkonummi.fi -sähköpostista tai Twitterin ja blogini kautta http://kouluajakasvatusta.blogspot.com/
Ystävällisin terveisin, Esa Kukkasniemi, rehtori, Vuorenmäen koulu, Kirkkonummi
ps. Koulumme on niin uusi, että omat verkkosivumme ovat vielä hieman vaiheessa. Pahoittelen. Tulossa on kuitenkin ;-)
ps.2. Jos linkit eivät toimi, löydät kummatkin esitykset täältä http://www.slideshare.net/esakukkasniemi
ps.3. Annen lisäys: upotuskoodit eivät sähköpostilähetyksestä toimineet, mutta nopeasti ne sain korjattua toimimaan, Esa lähetti Twitterillä viestin toimimattomuudesta ja poikkesin kirjan lukemiselta tänne koneelle pariksi minuutiksi, suuret kiitokset Esa Kukkasniemi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti